ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

28/7/17

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Άναψαν τα αίματα! Πασχόπουλος: «Τελειώνει η θητεία σας σύντομα»-Ευαγγέλου: «Ίσως υπολογίζουμε την επόμενη θητεία που εσείς δεν υπολογίζετε»

Έγκριση απολογισμού εσόδων–εξόδων, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του Δήμου Ελασσόνας του οικονομικού έτους 2015 είχαμε στη....
συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο της πόλης, με τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου να τονίζει αρχικά πως: «Βρισκόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση σε ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο με περικοπές πόρων, παντελής απουσία πλαισίου, ασφυξία στους περισσότερους δήμους και έχουμε δύο αποτελέσματα. Την ορθολογική χρήση των ταμειακών διαθέσιμων το οποίο πράττουμε και την ολοκλήρωση μικρότερων ή μεγαλύτερων έργων προς όφελος των δημοτών. Επίσης, την σωστή διαχείριση στα ταμειακά διαθέσιμα. Από εκεί και πέρα, προγραμματίζουμε δράσεις, αναπροσαρμόζοντας τους προϋπολογισμούς όταν χρειάζεται. Τα δεδομένα δεν είναι σταθερά. Είμαστε σε θέση, μετά από τρία χρόνια να έχουμε εμπειρία και να εγγυούμαστε την ομαλή συνέχιση της πορείας του Δήμου μας».

Άναψαν τα αίματα! Πασχόπουλος: «Τελειώνει η θητεία σας σύντομα»-Ευαγγέλου: «Ίσως υπολογίζουμε την επόμενη θητεία που εσείς δεν υπολογίζετε»
Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτριος Λέκκας ο οποίος ανέλυσε μαζί με τον Ορκωτό Λογιστή την Έκθεση Ελέγχου Ανεξαρτήτου Ορκωτού Λογιστή και τόνισε: «Η ψήφιση του προυπολογισμού 2015 εκτελέστηκε με παρεμβάσεις και τελικό ταμείο τα 171.000 ευρώ. Συνεχίσαμε κάνοντας και αναμορφώσεις, προσπαθώντας να κρατήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα αυξημένα σε ποσοστό 29,1%. Έχουμε μια καλή διαχείριση. Ποσά επιχορηγήσεων από ΣΑΤΑ και ΕΣΠΑ δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί».

Ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος τόνισε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε ασφυκτικό πλαίσιο ούτως ή άλλως. Ο προυπολογισμός ήρθε καθυστερημένα, έπρεπε να έρθει ενάμιση χρόνο πριν. Εάν πάμε σε επιχορήγηση από επιδοτήσεις, αυτά ήταν τα έργα που σας έχουμε αφήσει εμείς. Η ΣΑΤΑ που ανεβάζει το ταμείο σας, είναι γιατί δεν την έχετε ακόμα υλοποιήσει. Η ΣΑΤΑ δεν έχει μειωθεί. Παραμένει η ίδια. Στα 800.000 ευρώ ήταν σε εμάς, τόσο και σε εσάς. Λόγω όμως των αναθέσεων που κάνετε κατά κόρον δεν μπορείτε να απορροφήσετε τη ΣΑΤΑ. Πόσα λαμβάνουμε από τα ανταποδοτικά τέλη; Τι θα γίνει με τα ανταποδοτικά τέλη στην άρδευση; Έχει χαλαρώσει εισπρακτικά ο Δήμος. Από την ώρα που μειώθηκαν οι υδρονομείς, θα είναι μειωμένα και τα έσοδα. Θα πάμε σε απολογισμό του χρόνου στα 12-13 εκατομμύρια ευρώ. Το 2015-2016 δεν μπορούμε να σπαταλάμε χρήματα σε ειδικούς συμβούλους και σε αναθέσεις έργων. Καταψηφίζουμε».

Ο επικεφαλής της «Νέας Πορείας για την Ελασσόνα» Βασίλης Βαρνάς είπε: «Διαβάζουμε 596.000 ευρώ σε τίτλους πάγιας επένδυσης, 66.000 ευρώ σε πληρωμές της ΚΕΔΕ; Εάν υπήρχε πρόβλεψη για τα παραπάνω, θα ήταν κύριε Ορκωτέ εγγεγραμμένη στις ζημιές;» με τον Ορκωτό Λογιστή να ανταπαντά: «Ναι θα ήταν κύριε Βαρνά» και τον δημοτικό σύμβουλο να συνεχίζει: «Με ένα τέχνασμα λοιπόν σβήνουμε ζημίες και μιλάμε για ένα χρέος 2.350.000 ευρώ. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Μέσα σε ένα χρόνο μπήκε 1,5 εκατομμύριο μέσα ο Δήμος. Αυτός είναι προς διερεύνηση από εδώ και πέρα».

Ο Δημήτρης Γκουνός συμπλήρωσε: «Άνθρωπος που πληρώνεται από τον Δήμο, θα βγάλει και τα αποτελέσματα που θέλει ο Δήμος. Είναι όλα όπως τα λέει ο κ. Βαρνάς. Μην μας μιλάτε λοιπόν κύριε Ορκωτέ για «επιφυλάξεις».

Ο Δημήτρης Αβρανάς τόνισε: «Η πολιτική της δημοτικής αρχής συμβαδίζει με την κυβερνητική πολιτική. Αυτές είναι αντιλαικές πολιτικές για τον λαό. Διαφωνούμε στο πλαίσιο της διαχείρισης».

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Χρυσούλα Προβίδα τόνισε: «Στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής και ειδικά στην υπηρεσία άρδευσης υπάρχει ανακρίβεια γιατί σε απάντηση που μου δώσατε στην αίτησή μου, με ενημερώσατε ότι τα έξοδα άρδευσης για το έτος 2015 είναι 1.458.000 ευρώ και στην απόφασή σας γράφετε 575.501 ευρώ. Τελικά σας ρωτώ δημόσια. Ποια είναι η πραγματική δαπάνη; Σας καταθέτω το έγγραφο και παρακαλώ τον κύριο ορκωτό λογιστή να με ενημερώσει γιατί δεν ταυτίζεται η παραπάνω δαπάνη. Επίσης σας έχω ζητήσει με αίτησή μου πριν τρεις μήνες να με ενημερώσετε για την κατανάλωση ρεύματος των υδρευτικών γεωτρήσεων και δεν πήρα απάντηση ποτέ. Γνωρίζει ο κύριος ορκωτός ότι ο Δήμος πληρώνει το ρεύμα 75 κατά προσέγγιση υδρευτικών γεωτρήσεων οι οποίες ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στην ΔΕΥΑ Ελασσόνας, η οποία εισπράττει όπως είναι λογικό και τα έσοδα; Αν ναι παρακαλώ να μου πει σε ποιον κωδικό αποτυπώνεται αυτό το έξοδο. Αν όχι τότε ο απολογισμός είναι εικονικός και δεν περιγράφει τα πραγματικά δεδομένα του Δήμου. Κινδυνεύει εν αγνοία του με την έκθεσή του να εξαπατήσει το δημοτικό συμβούλιο. Για τους παραπάνω λόγος και για πολλούς άλλους που πιστεύω ότι δεν έχουν αποτυπωθεί καθαρά στην έκθεση καταψηφίζω τον απολογισμό του έτους 2015».

Ο Δημήτρης Λέκκας ανταπάντησε: «Είναι μια αντίληψη ο προυπολογισμός» με τον Θανάση Καλιακούδα να ανταπαντά: «Είναι μια πράξη ο προυπολογισμός, δεν είναι μια αντίληψη». Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου τόνισε: «Μόνο απατεώνα δεν τον βγάλατε πέρυσι τον λογιστή. Αμφισβητήσατε τα στοιχεία που μας έδωσε εδώ μέσα. Αναφέρθηκε ο κ. Γκουνός ότι οι ορκωτοί λογιστές επιλέγονται από τις επιχειρήσεις ή από τους Δήμους. Δεν είναι ότι είμαστε όμως και συνεργάτες. Υπήρχε κύριε Πασχόπουλε εγγραφή για το 1.300.000 της ΔΕΗ;» με τον Γ. Πασχόπουλο να απαντά: «Είπαμε να λέτε ψέματα άλλα όχι έτσι. Είχαμε εμείς καμιά ρύθμιση με τη ΔΕΗ; Εσείς κάνατε ρύθμιση και δεν τις πληρώνετε κιόλας». Ο Δήμαρχος Ελασσόνας τότε ανέφερε: «Όταν υπάρχει οφειλή, δεν θα κάνουμε ρύθμιση;» και ο Πασχόπουλος απάντησε ξανά: «Δεν υπήρχε οφειλή. Λέτε ψέματα!» με τον κ. Ευαγγέλου να αναλύει: «Δεν κάνατε ρύθμιση τη ΔΕΗ. Εμείς την κάναμε και την πληρώνουμε με ευλάβεια. Όσον αφορά τις αναθέσεις, παραλάβαμε από τη ΣΑΤΑ 2 εκατομμύρια ευρώ και αυτό από εσάς ήταν έλλειψη αποφασιστικότητας. Δεν παίζει ρόλο το μικρό έργο. Είναι θέμα ταχύτητας. Το ίδιο κάνατε και εσείς με τις αναθέσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη πάρα πολλά έργα. Υπάρχουν μελέτες για ασανσέρ, κολυμβητήριο και ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει. Έχουμε δημοπρατήσει πάρα πολλά έργα. Το Κέντρο Τουριστικής Προβολής είμαστε στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσουμε ότι εγκρίθηκε».

Ο Γιώργος Πασχόπουλος: «Με ρωτάει ο κ. Λέκκας τι παραλάβαμε; Παρέλαβα 18.000.000 χρέος! Αυτό παρέλαβα»!

Ο Νίκος Ευαγγέλου: «Παραλάβατε λιγότερα. Εσείς μέσα σε τρισήμιση χρόνια με ποιον τρόπο σβήσατε 10 εκατομμύρια ευρώ;»

 Ο Γιώργος Πασχόπουλος: «Αν θέλετε να μιλήσουμε για το τι έγινε το 2011, να καλέσουμε όλες τις ΟΤΑ και να το κάνουμε. Τον προηγούμενο ορκωτό δεν τον συμπεριφέρθηκε κανένας άσχημα. Δεν απεντάχθηκε το Κέντρο Τουριστικής Προβολής από την ΑΕΝΟΛ και το επανεντάξατε; Πόσος χρόνος χάθηκε; Φέραμε ψηφιακή πλατφόρμα για τον Όλυμπο, η οποία δεν λειτουργεί. Που είναι οι κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού; Τελειώνει η θητεία σας και τελειώνει σύντομα».

Νίκος Ευαγγέλου: «Ίσως υπολογίζουμε την επόμενη θητεία, που εσείς δεν υπολογίζετε».

Πασχόπουλος: «Εσείς θεωρείτε ότι θα είστε ξανά Δήμαρχος. Ποτέ δεν προκρίναμε την απόφαση του κόσμου. Για αυτά αποφασίζει στην ώρα του ο λαός. Και όταν έρθει η ώρα, θα πάρετε την απάντηση που πρέπει».

Ευαγγέλου: «Αν θεωρείτε ότι είμαστε αλαζονικοί, αυτό ο κόσμος θα το κρίνει. Ή θα μας ξαναδώσει την εντολή ή θα μας βάλει στο περιθώριο».

Βασίλης Βαρνάς: «Για ποιο λόγο η υπηρεσία δεν σχημάτισε την ανάλογη πρόβλεψη για τα 2,5 εκατομμύρια χρέος;»

Δημήτρης Λέκκας: «Δεν κάνει πρόβλεψη κανένας Δήμος».

Ευαγγέλου: «Πρόβλεψη για τα άτομα που θα συνταξιοδοτηθούν δεν κάνει κανένας Δήμος. Η επισφάλεια δεν είναι ζημιά κύριε Βαρνά».

Βαρνάς: «Η επισφάλεια κάποια στιγμή γίνεται ζημιά».

Εγκρίθηκε τελικώς ο προϋπολογισμός κατά πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου