ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

22/4/17

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ (1928-2007)

Του Ανέστη Ι. Κοκκινίδη, Δασκάλου - Ερευνητή..

(MA Geography Education, UCL Institute of Education)....


Η μελέτη της τοπικής ιστορίας είναι πολύ χρήσιμη και θα πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο “χώρα – νομός – δήμος ή κοινότητα” για τα ελληνικά δεδομένα. Αν ενστερνιστούμε την άποψη ότι η τοπική ιστορία θα πρέπει να ξεκινά από τον πλησιέστερο χώρο, τη γειτονιά μας, τότε δεν θα έχουμε παρά να στραφούμε στις αγαπημένες μας (για όσους ήμασταν τυχεροί και προλάβαμε να ζήσουμε σε αυτές) κοινότητες. Οι άνθρωποι που κάποτε τις διοικούσαν είναι εξίσου σημαντικοί. Έγιναν πρωταγωνιστές της ιστορίας των κοινοτήτων (και φυσικά των δήμων, αν θέλουμε να μιλήσουμε για τους δήμους) και κλήθηκαν να πάρουν συχνά δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται στις 22-4-2017 από την απώλεια του Δημητρίου Ι. Παπαστεργίου. Ο  Δημήτριος Παπαστεργίου υπηρέτησε την Κοινότητα Καρίτσας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.  Προτού αναφερθούν μερικά βιογραφικά στοιχεία για την προσωπικότητα αυτή, θα είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τις διοικητικές μεταβολές της Καρίτσας κατά περιόδους.

 Ως γνωστόν, το 1918 ιδρύθηκαν Κοινότητες σε όλη την ελεύθερη Ελλάδα. Η Καρίτσα είναι οικισμός και αποτελεί την έδρα της νεοσυσταθείσης Κοινότητας  Δίου του Νομού Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 152Α- 9-7-1918). Στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται ότι οι οικισμοί Μαλαθριά και Καλύβια Μαλαθριάς προσαρτήθηκαν στην κοινότητα Δίου. Το 1928 προσαρτήθηκε στην ίδια κοινότητα ο οικισμός Νέα Κατερίνη, ο οποίος καταργήθηκε το 1940, μαζί με τον οικισμό Καλύβια Μαλαθριάς. Στις 29-4-1949 η κοινότητα Δίου αποσπάστηκε από το Νομό Θεσσαλονίκης και υπήχθη στον Νομό Πιερίας. Δέκα χρόνια αργότερα (1959) η Μαλαθριά ορίστηκε έδρα της κοινότητας Μαλαθριάς, έχοντας αποσπαστεί από την κοινότητα Δίου..
Συνακόλουθα, στις 22-1-1962 η κοινότητα Δίου μετονομάζεται σε κοινότητα Καρίτσης με τον οικισμό της Καρίτσας να προσαρτάται στο δήμο Δίου το 1997. Εκείνη τη χρονιά καταργήθηκε και η κοινότητα.
 Από το 1918 λοιπόν μέχρι το 1997 η Καρίτσα διοικήθηκε από κοινοτάρχες, άλλοτε διορισμένους άλλοτε αιρετούς. Δεν θα ήταν υπερβολικό να αναφερθούμε λεπτομερέστερα σε έναν από αυτούς. τον Δημήτριο Ι. Παπαστεργίου, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της κοινότητας κυρίως από το 1975 ως το 1986.

   Ο  Δημήτριος Ι. Παπαστεργίου γεννήθηκε στην σημερινή Καρίτσα (τότε Δίον) το 1928 και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη βασική του εκπαίδευση. Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες. Ωστόσο, από πολύ νωρίς με τα κοινά και πριν ακόμα κλείσει τα 30 του χρόνια έγινε πρόεδρος της Κοινότητας, καθώς ως πρόεδρος αναφέρεται το 1955.

            Αναζητώντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πιθανόν να ήταν υποψήφιος και τότε (1954) αλλά να μην κατάφερε να εκλεγεί. Τα αποτελέσματα των εκλογών του κοινοτικού συμβουλίου Κοινότητας Δίου ήταν τα ακόλουθα:

Κοινότης Δίου

Εκ της πλειοψηφίας                                        

1. Σαμαράς Νικόλαος
2. Ζαρκανέλλας Θεόδωρος
3. Καψάλης Βασίλειος
4. Κρεμέτης Γεώργιος
5. Φάκας Ιωάννης

Εκ της μειοψηφίας

6. Κούρτης Κωνσταντίνος
7. Πιτσιάβας Βασίλειος

Πηγή: Μακεδονικός Αγών, 12-12-1954.

            Το 1956 η κοινότητα Δίου με πρωτοβουλία του προέδρου της (Νικόλαος Σαμαράς) και του ιερέα της, συγκέντρωσαν 210 κέδρινους πασσάλους έπειτα από έρανο και τους προσέφεραν στον Μητροπολίτη Βαρνάβα, προκειμένου να περιφραχθεί το Ορφανοτροφείο του Σβορώνου (Μακεδονικός Αγών, 3-4-1956).

            Στις κοινοτικές εκλογές του 1959 εξελέγησαν σύμβουλοι οι: Νικόλαος Σαμαράς, Διονύσιος Καραΐσκος, Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, Ιωάννης Φάκας, Ιωάννης Παντζάλας, Βασίλειος Πιτσάβας και Γεώργιος Κρεμέτης (Μακεδονικός Αγών, 12-4-1959). Πρόεδρος επανεξελέγη ο Νικόλαος Σαμαράς.

Το 1978 εξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας ο Δημήτριος Παπαστεργίου, λαμβάνοντας 366 ψήφους από τον πρώτο γύρο έναντι 355 για τον Αστέριο Παντζιάλα, 259 για το Βασίλειο Πιτσάβα και 178 για τον Ιωάννη Παντζιάλα. (ΕΕΤΑΑ, Αποτελέσματα Κοινοτικών εκλογών στην Κ. Καρίτσας, 1978).

Στις κοινοτικές εκλογές του 1982 κατήλθε ως υποψήφιος με το συνδυασμό “Νέα Δημιουργία” και επανεξελέγη με ποσοστό 32,98% (436 ψήφοι) ξανά από τον πρώτο γύρο. Στις ίδιες εκλογές, ο  Διονύσιος Πάτσιας έλαβε 27,08% (358 ψήφοι), ο Αστέριος Παντζιάλας 21,26% (281 ψήφοι) και ο Βασίλειος Πιτσιάβας 18,68% (247 ψήφοι). (ΕΕΤΑΑ, Αποτελέσματα εκλογών του 1982). Στις αρχές του 1983 ξεκίνησε η νέα θητεία του και το κοινοτικό συμβούλιο είχε την ακόλουθη σύνθεση:

ΝΕΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δημήτριος Παπαστεργίου (Πρόεδρος),Κωνσταντίνος Τόκας, Νικόλαος Δινόκας, Αστέριος Ζησιός, Γεώργιος Μπέης (Κοινοτικοί Σύμβουλοι)

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ

Διονύσης Πάτσιας, Αθανάσιος Μπούσιας. (Ολύμπιο Βήμα, 6-1-1983).

            Κατά την πρώτη περίοδο της θητείας του στην κοινότητα, ιδρύεται (1982) ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Όλυμπος”, με το χορευτικό του τμήμα να παρουσιάζει μια εκδήλωση στις 7-7-1982 (ανήμερα της πανήγυρης του χωριού), που παρόμοια δεν είχαν δει οι κάτοικοι στο χωριό τους μέχρι τότε (Ολύμπιο Βήμα, 13-7-1982). Έγιναν επίσης χαλικοστρώσεις δρόμων.

            Κατά την προεδρία του της περιόδου 1983-1986, μέλημα του Δ. Παπαστεργίου είναι η κατασκευή αποχετευτικών έργων. Τον Απρίλιο του 1985 διεξήγαγε διαγωνισμό για το έργο “Αποχέτευση ομβρίων” προϋπολογισμού δαπάνης 3,5 εκατ. δραχμών. Την ίδια περίοδο κατασκευάζεται και το έργο “Αποχέτευση κεντρικής οδού Καρίτσας” προϋπολογισμού δαπάνης 7,5 εκατ. δραχμών. Επίσης, κατασκευάστηκαν τσιμενταύλακες για την άρδευση.

            Τα κύρια προβλήματα που απασχολούσαν την καθαρά γεωργική κοινότητα των 2 χιλιάδων κατοίκων περιγράφονται στη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος ο Δημήτριος Παπαστεργίου στην εφημερίδα “Ολύμπιο Βήμα” και που δημοσιεύτηκε στις 29-12-1984. Αυτά συνοψίζονταν στην έλλειψη καλλιεργήσιμης γης,  αν και είχε ξεκινήσει η διανομή 7 χιλιάδων στρεμμάτων, την περίοδο 1979-81. Η  εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε στο συνεταιρισμό , ο οποίος ανέλαβε τόσο την εκχέρσωση όσο και τη διανομή στους δικαιούχους. Ωστόσο, στα τέλη του 1984 οι κάτοικοι αναγκάζονταν να νοικιάσουν χωράφια από τις όμορες κοινότητες συχνά με υψηλά ενοίκια, τόσο που το κόστος παραγωγής να καλύπτει τα έσοδα. Την ίδια περίοδο λειτουργούσαν δύο γεωτρήσεις, που όμως δεν κάλυπταν όλη την άρδευση. Σοβαρά προβλήματα ύδρευσης δεν αναφέρθηκαν, καθώς την περίοδο εκείνη η Καρίτσα πλήρωνε στον σύνδεσμο του Ολύμπου (με έδρα την Κονταριώτισσα) 648.000 δραχμές.

            Τα επόμενα χρόνια, η Καρίτσα συνέχισε να προοδεύει στον αγροτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Κατά μεγάλο μέρος η σημερινή της πρόοδος οφείλεται στο έργο του προέδρου της κοινότητας  Δημητρίου Ι. Παπαστεργίου.

Στη φωτογραφία, ο Δημήτριος Ι. Παπαστεργίου σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στη συνέντευξή του στο “Ολύμπιο Βήμα”, στις 29-12-1984.

* Για την έρευνα στο άρθρο αυτό, συνεργάστηκαν με την ευγενική παραχώρηση στοιχείων:

- Η κυρία Χρυσοβαλάντου Κούρτη-Παπαστεργίου,
- Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρίτσας, κ. Αστέριος Πατρής.
- Η κυρία Κατερίνα Τσούχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου