ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

8/12/16

Γνωστός μετεωρολόγος ποστάρει στο Facebook για την κακοκαιρία και σοκάρει: «Προσοχή – Πιθανή έλευση χιονιά από την…»

Με την ιδιότητα του μετεωρολόγου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στo facebook, o Γιάννης Καλλιάνος, αναλυτική πρόγνωση του καιρού, μιας και με τα στοιχεία που έχει μελετήσει, όπως χαρακτηριστικά τονίζει «η επόμενη εβδομάδα έχει τεράστιο ενδιαφέρον».


Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλός, ενώ από την Τρίτη «όλα θα αλλάξουν απότομα ή καλύτερα βιαίως».

Αναλυτική πρόγνωση από τον Γιάννη Καλλιάνο:

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΠΙΘΑΝΗ ΕΛΕΥΣΗ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ, Η ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΙΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΛΥ ΨΥΧΡΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ -ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ- ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΣΑΣ ΦΑΝΕΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΚ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ 18,19 ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΤΟΥΣ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΛΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟΤΟΜΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ «ΒΙΑΙΩΣ» ΘΑ ΕΛΕΓΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ 13/12 ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΠΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ. ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ «ΚΑΤΗΦΟΡΙΣΟΥΝ» ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ …ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ!

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΔΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ) ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ :

– ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
– ΕΥΒΟΙΑ – ΣΠΟΡΑΔΕΣ
– ΒΟΡΕΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΚΕΝΤΡΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑ)
– ΚΥΚΛΑΔΕΣ
– ΚΡΗΤΗ
– ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΥΚΝΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΕΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΑ.

ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΛΙΓΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΦΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕ ΤΑΣΗ ΟΜΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ, ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 150-200 ΜΕΤΡΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΜΕ ΤΑΣΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ.

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, Ο ΚΑΡΕΑΣ, Η ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, Ο ΒΥΡΩΝΑΣ, Η ΠΑΙΑΝΙΑ, Η ΠΑΛΛΗΝΗ, ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, Η ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Η ΚΗΦΙΣΙΑ, ΤΟ ΜΕΝΙΔΙ, ΤΟ ΙΛΙΟΝ, ΟΙ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ, ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ, Ο ΠΑΠΑΓΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ, ΘΕΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ (ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΥΚΝΕΣ) ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6-7 ΗΜΕΡΕΣ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΕΓΚΑΙΡΩΣ. ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!


Γιάννης ΚαλλιάνοςΒ
ΠΡΟΣΟΧΗ : ΠΙΘΑΝΗ ΕΛΕΥΣΗ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία που μόλις μελέτησα αναλυτικά, και αν ασφαλώς διατηρηθούν, η ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τεράστιο ενδιαφέρον ως προς την καιρική της εξέλιξη λόγω της έλευσης πολύ ψυχρών αερίων μαζών -δια μέσω των Βαλκανίων- από τις Σκανδιναβικές χώρες
Έτσι λοιπόν μην σας φανεί παράξενο ότι παρόλο που θα επικρατήσει σχεδόν ηλιοφάνεια το προσεχές ΣΚ αλλά και τη Δευτέρα, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 18,19 και πιθανώς τους 20 βαθμούς κελσίου, από την Τρίτη όλα θα αλλάξουν απότομα ή καλύτερα "βιαίως" θα έλεγα.
Από την ερχόμενη Τρίτη 13/12 θα επικρατήσει σταδιακά παγωνιά στην βόρεια Ελλάδα με τις χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Σοβαρή υποψηφιότητα δίνει και η πόλη της Θεσσαλονίκης για τις βραδινές ώρες της Τρίτης εως και το πρωί της Τετάρτης. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα "κατηφορίσουν" νοτιότερα και αφού επηρεάσουν την Θεσσαλία και άλλες κεντρικές ηπειρωτικές περιοχές ...θα φτάσουν και στην Αττική!
Την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα παγωμένος και τα τμήματα που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις χιονοπτώσεις (ακόμη και σε πεδινά τμήματα) θα είναι τα :
- Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής)
- Εύβοια - Σποράδες
- Βόρειο-Ανατολική Πελοπόννησος (κυρίως Κορινθία, Αργολίδα, κέντρο-ανατολική Αρκαδία)
- Κυκλάδες 
- Κρήτη 
- Ορισμένες περιοχές των Δωδεκανήσων
Όπως φαίνεται, δεν θα χιονίσει στα πεδινά των νησιωτικών περιοχών του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, όμως θα εκδηλωθούν και εκεί φαινόμενα πυκνών χιονοπτώσεων έως αρκετά χαμηλά.
Θα επιμείνω λίγο στον καιρό της Αττικής, αφού ο κύριος όγκος χιονοπτώσεων φαίνεται να σημειώνεται την Τετάρτη με τάση όμως διατήρησης κάποιων φαινομένων και την Πέμπτη. Αυτή την ώρα που σας γράφω, τα επίπεδα χιονόπτωσης στην Αττική φαίνεται να βρίσκονται μεταξύ των 150-200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με τάση όμως να είναι ακόμη πιο ευνοϊκές οι συνθήκες ώστε να χιονίσει και ακόμη πιο χαμηλά.
Άρα λοιπόν, περιοχές όπως η Ηλιούπολη, ο Καρέας, η Καισαριανή, ο Βύρωνας, η Παιανία, η Παλλήνη, το Χαλάνδρι, η Νέα Ιωνία, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, το Μενίδι, το Ίλιον, οι Θρακομακεδόνες, η Πολιτεία, το Κεφαλάρι, το Γαλάτσι, ο Παπάγος αλλά και άλλες περιοχές σε αυτά περίπου τα υψόμετρα, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας έντασης (στα βόρεια του νομού ακόμη και πυκνές) ειδικά μέσα στην Τετάρτη.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι επειδή η συγκεκριμένη πρόγνωση είναι μεσοπρόθεσμη και αφορά την εκτίμηση της κίνησης των ψυχρών αερίων μαζών για μετά από 6-7 ημέρες, ενδεχομένως και να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.
Θα σας ενημερώσω εγκαίρως. Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου