ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

24/10/16

Ενα ελληνικό βιβλιοπωλείο στα 10 καλύτερα της Ευρώπης -Κρέμεται από βράχο, έχει θέα το απέραντο γαλάζιο [εικόνες]

Κάποια βρίσκονται μέσα σε εκκλησίες, ή σε πρώην τράπεζες, σε άλλα η ατμόσφαιρα θυμίζει «Χάρι Πότερ». Κι ένα απ’ αυτά -στην Οία της Σαντορίνης- προσφέρει θέα μαγευτική στους αναγνώστες…


Τα καλύτερα βιβλιοπωλεία της Eυρώπης ανακάλυψε ο Τόρστεν Βόιγουντ, ένας 35χρονος Γερμανός βιβλιοπώλης απ’ το Άαχεν, ο οποίος αφιέρωσε δυο χρόνια απ’ τη ζωή του αναζητώντας «τόπους», που προσφέρουν κάτι περισσότερο από ράφια με μπεστ-σέλερ. «Ήταν ένα παλιό μου όνειρο. Κι όποτε έβλεπα καταλόγους με ωραία βιβλιοπωλεία, με κυρίευε η επιθυμία να ταξιδέψω…»

Ένα βιβλίο περί… βιβλιοπωλείων

Συνολικά 60 βιβλιοπωλεία ανακάλυψε ο Τόρστεν Βόιγουντ στα ταξίδια του από τη Βρετανία μέχρι την Ελλάδα και την Πορτογαλία, κι από την Ολλανδία και το Βέλγιο μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Και καταθέτει τις εντυπώσεις του στο βιβλίο του με τίτλο: «Σε 60 βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη» („In 60 Buchhandlungen durch Europa“ εκδ. Οίκος Edenbooks), που παρουσιάστηκε στη φημισμένη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανφκούρτης.

«Κάποια απ’ τα βιβλιοπωλεία αυτά εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους, άλλα με τη ζεστή τους ατμόσφαιρα», λέει ο Βόιγουντ. Μερικές φορές, όμως, εκείνο που τον κέρδισε ήταν η κουβέντα με τους βιβλιοπώλες…

Ανάμεσα στα δέκα καλύτερα που ξεχώρισε για την γερμανική εφημερίδα Bild -όπως το φημισμένο Shakespeare & Company στο Παρίσι, το Foyles και το Hatchards στο Λονδίνο, το Boekhandel Dominicanen στο Μάαστριχτ, ή το Livraria Lello E Irmão στο Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου η Τζ. Κ. Ρόοουλινγκ φέρεται να άντλησε έμπνευση για τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ – ξεχωρίζει κι ένα ελληνικό βιβλιοπωλείο:


πρόκειται για την «Ατλαντίδα» στην Οία της Σαντορίνης, «ένα θησαυροφυλάκιο για τους λάτρεις των βιβλίων, με μια ταράτσα κατάμεστη -κι αυτή- από βιβλία», όπως γράφει η BILD.

Το βιβλιοπωλείο Livraria Lello e Irmão στο Πόρτο της Πορτογαλίας, που ενέπνευσε την συγγραφέα του «Χάρυ Πότερ», Τζ.Κ. Ρόουλινγκ.

To βιβλιοπωλείο Libreria Acqua Alta στη Βενετία έχει διακοσμηθεί με πολύ φαντασία και χιούμορ όσον αφορά τις συχνές πλημμύρες στην Πόλη των Δόγηδων. Βιβλία που έχουν «μουσκέψει», στοιβάχθηκαν για να σχηματίσουν μια σκάλα στο εσωτερικό του καταστήματος.
Το Boekhandel Dominicanen στο Μάαστριχτ: το βιβλιοπωλείο δημιουργήθηκε μέσα στον παλαιότερο γοτθικό ναό της Ολλανδίας (1294 μ.Χ.) και διακοσμήθηκε με πολλή αγάπη στη λεπτομέρεια.
H Libraria Cărturești Carusel στεγάζεται σ’ ένα εντυπωσιακό κτίριο πρώην τράπεζας στο Βουκουρέστι. Τα βιβλία εκτίθενται σε πέντε ορόφους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου