ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

22/5/15

ΛΙΤΟΧΩΡΟ : Με 121 b2b συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων και συμφωνίες για εξαγωγές ολοκληρώθηκε το 2ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

Με 121 συναντήσεις μεταξύ 35 ελληνικών και 10 γερμανικών επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικές συμφωνίες για την εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εταιρία - μέλος του BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, από τις 20 έως τις 22 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στο Λιτόχωρο Πιερίας. Σύμφωνα με...


όσα αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια του φόρουμ μόνο το 2014, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γερμανία ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας το 6,5% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, αλλά και αποτελώντας το δεύτερο ισχυρότερο προορισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε.

Ειδικότερα για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, αναφέρθηκε ότι το 2014 κέρδισαν ένα μερίδιο 4,6 δισ. ευρώ στο σύνολο των εξαγωγών, εξασφαλίζοντας το 17,1% επί του συνόλου των εξαγωγών.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Γελαλής, ανέλυσε την πολιτική της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα τονίζοντας ότι, «το Υπουργείο υποστηρίζει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών, με βασικούς στόχους την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας με αυστηρές προδιαγραφές, ενιαία πρότυπα και σήματα ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα ελέγχων».

Επίσης προωθεί τη δημιουργία συνεταιριστικής τράπεζας γης και τον περιορισμό της ψαλίδας τιμών αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, ενώ στις προτεραιότητές του είναι το άνοιγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως στα θερμοκήπια και τις κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και η θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου για νέους συνεταιρισμούς που θα διασφαλίζει τη δημοκρατική, συμμετοχική λειτουργία και τον παραγωγικό τους προσανατολισμό, με τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη του της διαχείρισης και της διακίνησης των προϊόντων. Τέλος, αναφερόμενος στη μεταποίηση υπογράμμισε τη δημιουργία προγράμματος ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και την ανάπτυξη αγροτουριστικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, μιλώντας στην εκδήλωση επεσήμανε πως, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υλοποιούνται ανάλογες δράσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, συμβάλλουν στην εξέλιξη, την πρόοδο και κυρίως στην πολυπόθητη ανάπτυξη, στηρίζοντας σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς με χώρες της Ευρώπης. «Η πραγματικά πλούσια περιοχή μας δύναται να αναδείξει μια πλειάδα τοπικών αγροτικών προϊόντων, υψηλών προδιαγραφών, εγγυημένης ποιότητας, με ισχυρή ταυτότητα, προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης, τα οποία κερδίζουν έδαφος στην εγχώρια αγορά και με σταθερά βήματα και πολλές προσπάθειες των παραγωγών μαζί με την καταλυτική συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κερδίζουν έδαφος και στις εξαγωγές» πρόσθεσε η κ. Μαυρίδου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τα ελληνικά προϊόντα στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι «ο τομέας των Τροφίμων αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, έναν κινητήρα που διατηρεί ακόμα τη μηχανή της ελληνικής επιχειρηματικότητας ζεστή». Όπως είπε, «οι συνεργασίες στον τομέα των Τροφίμων με την γερμανική αγορά έχουν μία εδραιωμένη μακρά παράδοση πλέον, πολλών ετών, την οποία στην περίοδο της κρίσης που αντιμετωπίζουμε πρέπει να την υποστηρίξουμε και να την ενισχύσουμε, να αναδείξουμε τα καλώς κείμενα, την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και την αξιοπιστία του Έλληνα επιχειρηματία για να δοθεί η κατάλληλη βάση για νέες γόνιμες συνεργασίες».
Ο Αντιπρόεδρος, επικεφαλής δραστηριοτήτων BASF Νοτίου Ευρώπης, Δρ. Erwin Rauhe, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, δήλωσε ότι: «σήμερα στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Γερμανία μπορούν και θέλουν να συνεργαστούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Στους καιρούς κρίσης που διανύουμε είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να υποστηρίξουμε τις οικονομικές επαφές και ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Χρήστος Στάικος, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο, ο Οργανισμός προετοιμάζει τη διοργάνωση της εθνικής συμμετοχής της χώρας στην ANUGA, τη μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2015 στην Κολωνία και τόνισε ότι με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών διεθνώς, το Enterprise Greece προχωράει με ένα τολμηρό, νέο όραμα: «να παρουσιάσει τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα στο διεθνές κοινό, να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων, ισχυρών επιχειρηματικών συνεργασιών, και να υποστηρίξει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας να επεκταθούν στην παγκόσμια αγορά μέσα από στοχευμένες δράσεις που θα δημιουργούν καλή εικόνα για την χώρα μας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι απαιτείται δημιουργία καινοτομίας και εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, για να αναπτύξουμε την εξωστρέφεια και προώθηση των ελληνικών τροφίμων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αφού καλωσόρισε τις 10 γερμανικές εταιρίες με ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και τις 35 ελληνικές εταιρίες που επιχειρούν στην εξωστρέφεια, περνώντας τα σύνορα της Ελλάδας, τόνισε με έμφαση ότι «το Επιμελητήριο, στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης, δεν έπαψε στιγμή να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που ακολουθούν εξωστρεφή πολιτική ανάπτυξης στην γερμανική αγορά, τη μεγαλύτερη εθνική αγορά της Ευρώπης, αλλά και έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική οικονομία».

Θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για την ελληνική αγορά η γερμανική, ανέφερε ότι, μόνο το 2014, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γερμανία ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας το 6,5% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, αλλά και αποτελώντας το δεύτερο ισχυρότερο προορισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε.
Όσο για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων γενικότερα, ανέφερε ότι το 2014 κέρδισαν ένα μερίδιο 4,6 δισ. ευρώ στο σύνολο των εξαγωγών, εξασφαλίζοντας το 17,1% επί του συνόλου των εξαγωγών.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Βασίλης Γούναρης, στο πλαίσιο του συνεδρίου, δήλωσε ότι «τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα παράγονται στο πιο όμορφο μέρος του κόσμου, με ιστορία και παράδοση αιώνων στη γεωργία. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι οι βέλτιστες για την παραγωγή ποιοτικών, υγιεινών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων. Οφείλουμε όλοι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να αναδείξουμε αυτή την αξία τους και να υποστηρίξουμε ενεργά την προώθηση τους προς τις διεθνείς αγορές ώστε τα Ελληνικά προϊόντα να βρουν τη θέση που τους αξίζει.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε πάνελ συζήτησης υπό το Συντονισμό του Γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με θέμα: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Ένα επιτυχημένο μοντέλο για την παραγωγή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων».
Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Ulrich von Kenne, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών του Κρατιδίου Sachsen-Anhalt, συμμετείχαν ο κ. Paul Gieler, εκπρόσωπος του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Ahrtal/Mayschoß, ο Dr. Alois Splonskowski, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συνεταιρισμού Raiffeisen Rhein-Ahr-Eifel, ο κ. Τζανέτος Καραμίχας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο κ. Βασίλης Μπέλλης, Γεν. Διευθυντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας και ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος του Α.Σ. Βέροιας VENUS GROWERS. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε η ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με την οργάνωση και διαχείριση των αγροτικών συνεταιρισμών σε Ελλάδα και Γερμανία και εκφράστηκε η αναγκαιότητα της ανταλλαγής καλών πρακτικών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Χορηγοί του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων ήταν οι εταιρίες: AGROLAB, DEKRA Akademie EPE, EUROCHEM HELLAS, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, JUNHEINRICH HELLAS και WÜRTH HELLAS. Το Φόρουμ έλαβε χώρα με την υποστήριξη των: ΑΣΟΠ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ, CAVO OLYMPO LUXURY RESORT & SPA, ΚΕΛΑΡΙ ΔΙΑΛΕΧΤΟ, ΚΤΗΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣ, NOVACERT και ΤΣΑΝΤΑΛΗ. Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας ήταν και ο Αγροτύπος.
Ποιοι συμμετείχαν στο 2ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

Από την Ελλάδα:
ΒΙΟΑΓΡΟΣ Α.Ε.
ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε
ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗ
ΑΣΟΠ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
ΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ-ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ,ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΒΟΛΟ
ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΧΟΥΤΑΣ ΣΤ.ΜΑΡΔΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ-ΤΟΥΡΟΥΝΙΔΟΥ, ΚΕΛΑΡΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟ
KITRUS
ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
AOΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
VIRGILLIANT
SAGITA
MΩΡΑΪΤΗΣ
ΚΑΤΣΑΓΚΙΏΤΗΣ
EURIMAC A.E
A.Σ ΒΕΡΟΙΑΣ VENUS GROWERS
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΒΙΔΟΥ& ΥΙΟΙ
MAΡΙΝΟΥ Ι .ΑΝΤΩΝΙΟΣ
EURICOM S.A
NOVACERT ΕΠΕ
ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε
ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΠΑΤΙΚΑΣ-ΧΑΤΣΙΟΣ Β. ΟΕ
ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ "Η ΔΗΜΗΤΡΑ"
AAOΣ ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ
Κ.ΡΟΠΟΚΗΣ-ΤΣΟΛΑΚΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΗΣ
ΑΦΟΙ ΜΠΑΛΑΚΑΝΑΚΗ ΑΕΒΕ
Α.Σ ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΜΩΛΟΥ
ΗΕLLENIC PRODUCTS
ΑΣΟΠ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Από τη Γερμανία:
WINE AND NATURE
ELIA-GUTES VON KRETA
DYO-GOURMET
WICK FOOD
HENRY LAMOTTE FOOD GmbH
NIKOLAOU GMBH
ERNST SCHULZE FLEISHEREI&FEINKOST
GLOBUS SB-Warenhaus Geschäftsführungs-GmbH
EUROGROUP S.A.
A&B INTERNATIONAL CONSULTING GROUP

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=92330

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου