ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

2/9/14

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΣ ΠΕΣΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Α.Σ ΠΕΣΚΟ
Κονταριώτισσας-Αγ Σπυρίδωνα

«φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».....
Από τις περσινές αχαλίνωτες υποσχέσεις και από τους Αη Βασίληδες με τα δώρα (δωρεάν φυτοφάρμακα), στη φετινή απόλυτη εξαθλίωση και καταρράκωση των τιμών της καπνοκαλλιέργειας.

Η αγορά της καπνοκαλλιέργειας για την εσοδεία 2014 στα κάτω χέρια ξεκίνησε από τις 4 Αυγούστου και οι τιμές που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής φαίνεται να κυμαίνονται μεσοσταθμικά 0,50-0,60 Ευρώ πιο χαμηλά από πέρυσι. Οι...



παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς καλούνται να πουλήσουν την παραγωγή τους «αντί πινακίου φακής», αφού τα χρήματα που θα εισπράξουν δεν καλύπτουν ούτε το κόστος της συγκομιδής (δεν αναφέρουμε ΚΑΝ το κόστος παραγωγής!!!). Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν εισέρθει οι παραγωγοί μας όπως επίσης και η διάχυτη απογοήτευση τους έχει αφαιρέσει το κουράγιο και τη δύναμη της αντίδρασης.
Κύριοι ήρθε η ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων (παραγωγοί, μεταποιητές) και το προϊόν αυτό που λέγεται καπνός που επί σειρά ετών έκανε «νοικοκυραίους» χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και απέφερε τεράστια έσοδα στη χώρα μας να πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον απαραίτητο σεβασμό και σοβαρότητα όλοι μας.
Με τις υπάρχουσες τιμές, ένα είναι σίγουρο, ότι δεν υπάρχει μέλλον στην καπνοκαλλιέργεια. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι η συρρίκνωση των τιμών θα προκαλέσει μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής καθώς οι παραγωγοί δηλώνουν αδυναμία να τη συνεχίσουν με αποτέλεσμα με μικρές παραγόμενες ποσότητες να θέτουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και να διακυβεύουμε το μέλλον του προϊόντος μας.
Σας προκαλούμε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας στο θέμα των τιμών, να αφουγκραστείτε τον πόνο και τις απόψεις των παραγωγών και των οργανώσεων τους, αν δεν θέλετε όλοι μαζί να αποτελέσουμε τα νέα μέλη στο μεγάλο ταμιευτήρα της ανεργίας.

Ρίζος Α. Ηλίας
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου