ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

28/7/14

Αντιχαλαζική προστασία-Πώς οι Πιεριείς παραγωγοί έμειναν απροστάτευτοι

Τα αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών δεν πέταξαν (γιατί καθυστέρησε ο ΕΛΓΑ... να ξεκινήσει να συμβασιοποιήσει το έργο), και τα αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής, δεν λειτούργησαν αφού τα παρέδωσε ο ΕΛΓΑ σε «οργανωμένους φορείς»!


Μια από τις πιο δύσκολες χρονιές, όχι μόνο για τους παραγωγούς της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα, αλλά και για τον ΕΛΓΑ αναμένεται να αποδειχθεί το 2014. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που φέτος ήταν κυρίως τοπικά, κατέστρεψαν εκατοντάδες στρέμματα παραγωγής, βυθίζοντας στην απόγνωση δεκάδες παραγωγούς οι οποίοι είδαν τον κόπο τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγα λεπτά



Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ζαμαντζάς


Το δράμα των παραγωγών, που είδαν τους κόπους τους στην κυριολεξία να χάνουν την αξία τους, καλείται να «απαλύνει» ο ΕΛΓΑ, καταγράφοντας εγκαίρως (σε πρώτη φάση) τις ζημιές και καταβάλλοντας στη συνέχεια αποζημιώσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Μπορεί, οι αγροτικές καλλιέργειες να εμπεριέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο αφού με τον καιρό κανείς δεν μπορεί να τα βάλει, ωστόσο σειρά λαθών, παραλείψεων και καθυστερήσεων φαίνεται να ανεβάζουν το κόστος. Σε μια περίοδο όπου η Ελληνική οικονομία στενάζει και οι περικοπές γίνονται στις πιο απίθανες κατηγορίες συμπολιτών μας, φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί από τον ΕΛΓΑ όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ώστε να περιοριστούν (κατά το δυνατόν) τα φαινόμενα και να ελαχιστοποιηθούν αντίστοιχα οι ζημιές στις καλλιέργειες.



Οι παλιοί λέγανε πως «με το Θεό κανείς δεν μπορεί να τα βάλει», ωστόσο η επιστήμη ακόμη και στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων καιρικών φαινομένων έχει προχωρήσει. Τα «εργαλεία» είναι γνωστά στον ΕΛΓΑ (όπως αποδεικνύεται από μια σειρά γεγονότων) όμως είτε κάποια από αυτά αφέθηκαν στη μοίρα τους (βλέπε αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής), είτε υπήρξε καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων με τα αεροπλάνα σποράς χαλαζοφόρων νεφών.

Όπως επισήμως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ η πρόληψη γίνεται από αέρος ή με επίγεια μέσα.

Από αέρος γίνεται με Αεροπλάνα Σποράς των Χαλαζοφόρων Νεφών. «Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και σε τμήμα των Νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας έκταση 2.350.000 στρεμμάτων, στη χρονική περίοδο από 15 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο ΕΛΓΑ.



Ένα από τα επίγεια μέσα, είναι τα Αντιχαλαζικά Κανόνια Ηχοβολής. Το πρόγραμμα, πάλι σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, υποτίθεται οτι εφαρμόζεται με ογδόντα Αντιχαλαζικά Κανόνια ιδιοκτησίας ΕΛ.Γ.Α., που είναι εγκατεστημένα σε πέντε Νομούς της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Πιερία, Καβάλα, Λάρισα, Ηλεία και Μεσσηνία, καλύπτοντας μία έκταση 60.000 στρεμμάτων περίπου. «Ήδη ο ΕΛ.Γ.Α. έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω μέσου σε οργανωμένους φορείς των περιοχών, όπου τα κανόνια είναι εγκατεστημένα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα, χωρίς ωστόσο να απαριθμούνται οι «οργανωμένοι φορείς» που φέρονται να ανέλαβαν την λειτουργία τους.

Εδώ και χρόνια (και) οι αγρότες του νομού μας, ζητούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας, που θα αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού τα έντονα φαινόμενα. «Υπό την επίβλεψη, συντήρηση του ΕΛΓΑ αυτή η ανάγκη καθίσταται αναγκαία και ωφέλιμη και σ' αυτό θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι το κόστος που θα απαιτηθεί για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, θα είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που καλείται να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ κάθε φορά αποζημιώνοντας καλλιέργειες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη επιστολή του, ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος προς τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, επαναφέροντας το ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς Οργανισμού, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επανεξέτασης του συνολικού ζητήματος αντιχαλαζικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Πιερία και ειδικότερα στον Κάτω Άγιο Ιωάννη του δήμου Κατερίνης έχει εγκατασταθεί εδώ και 20 χρόνια από τον ΕΛΓΑ αντιχαλαζικό κανόνι το οποίο όμως «δεν δύναται να συντηρηθεί και να εξοπλιστεί.»

Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εφαρμόζεται πλέον από τον ΕΛΓΑ. Τα συστήματα που λειτουργούσαν από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Κουκοδήμος, μεταβιβάστηκαν από το 2001 σε φορείς, οι οποίοι βέβαια υποστηρίχθηκαν μέχρι και το 2013 με μέρος των λειτουργικών δαπανών.

«Έκτοτε παρά την όχληση από το Δήμο Κατερίνης» ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να καλύπτει το κόστος της λειτουργίας και ότι προτίθεται να μεταβιβάσει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το σύστημα αυτοματισμού των αντιχαλαζικών κανονιών ηχοβολής που εγκαταστάθηκαν από τον ΕΛΓΑ στο δήμο.

Εκτός όμως από την απόφαση του ΕΛΓΑ (το 2013) να «εγκαταλείψει» τα αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής «πασάροντας τα» στην Αυτοδιοίκηση (χωρίς τα ανάλογα κονδύλια και χωρίς ενδεχομένως το εξειδικευμένο προσωπικό), ο ΕΛΓΑ αργοπόρησε και στην υπογραφή συμβάσεων για την από αέρος αντιχαλαζική προστασία, απόφαση που αναμένεται να πληρώσει (στην κυριολεξία) ακριβά.

Το αίτημα για την εκμίσθωση αεροπλάνων σποράς χαλαζοφόρων νεφών, δεν αποτελεί μόνο αίτημα των Πιεριέων παραγωγών, αλλά της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τελευταία σύμβαση (5ετούς διάρκειας) έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ η αντιχαλαζική περίοδος ξεκινά στις 20 Μαρτίου του επομένου έτους. Από την υπογραφή της νέας σύμβασης (αν υπογραφεί) ο ανάδοχος έχει περιθώριο 4 μηνών για την ενεργοποίηση του συστήματος, ενώ από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού, μέχρι την υποβολή και το άνοιγμα των προσφορών χρειάζονται σχεδόν δύο μήνες.

Είναι γνωστό στον ΕΛΓΑ ότι από την στιγμή που ολοκληρωθεί το κείμενο της σύμβασης, απαιτείται χρόνος από δεκαπέντε ημέρες έως ένα μήνα, για την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και ότι μεταξύ των ενδιάμεσων ενεργειών απαιτείται τουλάχιστον αθροιστικά χρόνος περίπου είκοσι έως τριάντα ημέρες για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες ή για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Αυτό σημαίνει, ότι αν υπήρχε σωστός προγραμματισμός η έναρξη των διαδικασιών θα έπρεπε να είχε γίνει περίπου 240 μέρες (δηλαδή 8 μήνες) νωρίτερα από την ημερομηνία της 20ης Μαρτίου 2014, ώστε να παρασχεθεί έγκαιρα η αντιχαλαζική προστασία.

Αντ΄αυτού όμως, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ ξεκίνησε τις ενέργειες της, στις 20 Δεκεμβρίου 2013 όταν συνεδρίασε και αποφάσισε την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

Τα επόμενα βήματα, τα οποία μπορεί να ολοκληρώθηκαν, αλλά άφησαν «απροστάτευτες» από τα καιρικά φαινόμενα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, έγιναν ως εξής:

Στις 15 Ιανουαρίου 2014 δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού.

Στις 13 Μαρτίου 2014 έληξε η ημερομηνία υποβολής των προσφορών οπότε διαπιστώθηκε ότι κατατέθηκε μία και μοναδική προσφορά.

Στις 7 Μαΐου 2014 το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, κατακύρωσε με απόφαση του, την εκτέλεση του έργου στον μοναδικό μειοδότη, αφού όπως προκύπτει χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες, για να αξιολογηθεί η μοναδική προσφορά

Στις 14 Μαΐου 2014 σύμφωνα με παλαιότερο Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ εστάλη η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση.

Στις 3 Ιουνίου 2014 ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε επισήμως την κατακύρωση της μίσθωσης και στις 12 Ιουνίου 2014 υπογράφτηκε η σύμβαση, η οποία σημειωτέον δίνει προθεσμία 4 μηνών στον ανάδοχο για την έναρξη της υλοποίησης της.

Δηλαδή, ο ανάδοχος, μπορεί να ξεκινήσει την αντιχαλαζική προστασία, στις 12 Οκτωβρίου 2014, όταν ή ίδια σύμβαση αναφέρει ότι η αντιχαλαζική περίοδος διαρκεί από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου